Overgang BAPI DigiNotar- naar KPN-certificaten

27/02/2012 Door Sander Kreuze

U verstuurt vanuit AccountView elektronisch BTW- en/of ICP-aangiften naar de Belastingdienst. Naar aanleiding van het beveiligingsincident bij DigiNotar maakt de Belastingdienst een overstap naar KPN als leverancier van beveiligingscertificaten. Wat moet u doen om de aangiften vanuit AccountView te blijven versturen?

Oplossing

Vanaf 1 juni 2012 accepteert de Belastingdienst alleen nog aangifteberichten die verzonden zijn met certificaten van KPN. De Belastingdienst-certificaten worden meegeleverd met het nieuwste Service Pack voor AccountView versies 9.0c rev. 1, 9.0e en 9.1. Op www.accountview.nl/sp vindt u het nieuwste Service Pack voor uw versie. De meegeleverde Belastingdienst-certificaten zijn tot 2016 geldig.

Als u werkt met een andere versie van AccountView, neem dan contact op met uw AccountView-leverancier om een update te bespreken.

Afhankelijk van uw ondertekeningsmethode zijn er aanvullende stappen nodig:

U ondertekent de aangifte met een pincode

Zorg ervoor dat het Service Pack uiterlijk 31 mei 2012 wordt geïnstalleerd. Voor de ondertekening met pincode zijn er geen aanvullende stappen nodig.

U ondertekent de aangifte met een certificaat

Als u de aangifte ondertekent met een certificaat, moet u naast de Belastingdienst-certificaten uit het Service Pack ook het certificaat voor ondertekening vervangen. Wij adviseren u het Service Pack daarom zo snel mogelijk te installeren, aangezien de aanvraag van dit certificaat een langere doorlooptijd kan hebben. Houd rekening met 1 tot 2 weken. Na de aanvraag hebt u 30 dagen de tijd om het nieuwe certificaat in gebruik te nemen.

Naast het installeren van het Service Pack zijn de volgende stappen noodzakelijk:

 1. Abonnee worden bij KPN
 2. Gegevens controleren
 3. Certificaat aanvragen
 4. Certificaat installeren
 5. Certificaat in gebruik nemen

Tip: Voor aanvullende informatie over het overstapproces en de status van uw aanvraag kunt u terecht op de volgende website van KPN: https://kpnbapi.managedpki.com/overstappen

1. Abonnee worden bij KPN.

U moet eerst abonnee worden bij KPN. Dit kunt u doen via de volgende link: https://kpnbapi.managedpki.com. U hebt uw abonneenummer van de KPN namelijk nodig bij de aanvraag van uw nieuwe certificaat.

2. Gegevens controleren.

Nadat u het Service Pack hebt geïnstalleerd, kunt u vanuit AccountView het nieuwe certificaat aanvragen. Als u hierbij het dossiernummer van het DigiNotar-certificaat opgeeft, kan KPN uw aanvraag gemakkelijker verwerken en worden hiervoor lagere kosten in rekening gebracht. KPN zal uw aanvraag met dossiernummer alleen accepteren als de bedrijfsgegevens overeenkomen met het DigiNotar-certificaat. U kunt deze gegevens controleren door in Document/Stamgegevens systeem/Certificaten het certificaat te selecteren en de stamgegevens te openen (F6). Op de tab Details ziet u de bedrijfsgegevens op de regels die beginnen met Subject:

Tijdens de aanvraag (zie stap 3) behoren hierbij de volgende gegevens overeen te komen:

 • Subject.CN = Bedrijfsnaam (dossiernummer)
 • Subject.OU1 = (dossiernummer) Afdeling
 • Subject.L = Statutaire vestigingsplaats, Adres
 • Subject.O = Bedrijfsnaam (KvK-nummer)

3. Certificaat aanvragen.

U doet de aanvraag aan de hand van de volgende stappen:

 1. Kies Document/Stamgegevens systeem/Certificaten.
 2. Kies Document/Certificaten aanvragen.
 3. Vul de bedrijfsgegevens volledig in en kies Volgende.
 4. Vul uw persoonlijke gegevens en abonneenummer in. Kies Vernieuwing en vul het dossiernummer in als uw gegevens nog gelijk zijn (zie stap 2). Anders kiest u Eerste aanvraag. Kies Volgende.
 5. Voer een wachtwoord in en bevestig dit wachtwoord. Let op! Het wachtwoord dat u hier invult hebt u nodig om de certificaten te installeren en ook later bij het ondertekenen. Bewaar dit wachtwoord dus goed!
 6. Voer de backup-map in waarin u de certificaten wilt opslaan en kies Volgende.
 7. Kies Afdrukken om het aanvraagformulier af te drukken en KPN digitaal op de hoogte te stellen van uw aanvraag. Onderteken het aanvraagformulier en stuur dit per post naar KPN waarbij u dit postadres gebruikt:

KPN Corporate Market B.V.
T.a.v. BAPI-Validatie
Postbus 1082
7301 BH APELDOORN

4. Certificaat installeren

KPN neemt uw aanvraag in behandeling. Nadat deze is geaccepteerd, ontvangt u een e-mail met daarin een link om de certificaten te downloaden. Per post ontvangt u daarnaast een officiële bevestiging. Om de nieuwe certificaten voor ondertekening te installeren voert u de volgende stappen uit:

 1. Kies Document/Stamgegevens systeem/Certificaten.
 2. Kies Document/Aangevraagde certificaten installeren.
 3. Voer de map in waar de bestanden staan die u bij KPN hebt gedownload en kies Installeren.
 4. Het bericht ‘2 sleutelparen gecertificeerd.’ geeft aan dat de certificaten correct zijn geïnstalleerd.
 5. Kies Sluiten.

Let op! Verwijder het DigiNotar-certificaat niet. U kunt dit nog tot uiterlijk 30 dagen na de productiedatum van het KPN-certificaat blijven gebruiken. De productiedatum komt overeen met de datum in het veld Geldig van, die u met Document/Stamgegevens systeem/Certificaten kunt bekijken.

5. Certificaat in gebruik nemen

U bepaalt zelf het moment waarop u het nieuwe certificaat in gebruik neemt. Om het nieuwe certificaat in gebruik te nemen, moet dit in het aangifteprofiel worden opgenomen en moet de Belastingdienst het nieuwe certificaat koppelen.

Na 30 dagen vanaf de productiedatum van het KPN-certificaat zullen aangiften ondertekend met het oude certificaat niet meer worden geaccepteerd. Deze overgangsperiode van 30 dagen is korter als de DigiNotar-certificaten eerder verlopen of 31 mei 2012 eerder valt. Na deze overgangsperiode zal de Belastingdienst het nieuwe certificaat automatisch koppelen. Dit zal alleen lukken als het KPN-certificaat hetzelfde dossiernummer heeft als de DigiNotar-certificaten.

Om het nieuwe certificaat in te stellen in het aangifteprofiel voert u de volgende stappen uit:

 1. Kies Document/Stamgegevens systeem/Aangifteprofielen.
 2. Selecteer het aangifteprofiel dat u momenteel gebruikt en open de stamgegevens (F6).
 3. Selecteer het nieuwe certificaat en kies OK.

Tip: U herkent een KPN-certificaat door de stamgegevens te openen (F6) en de tab Details te kiezen. Hier ziet u dat KPN de uitgifte-instelling van dit certificaat is:

Belastingdienst informeren

Als u een nieuw dossiernummer hebt gekregen of het aangifteprofiel eerder aanpast dan het verstrijken van de overgangsperiode, zult u de Belastingdienst handmatig op de hoogte moeten stellen van deze wijziging. U voert hiertoe de volgende stappen uit:

 1. Kies Document/Stamgegevens systeem/Aangifteprofielen.
 2. Selecteer het aangepaste aangifteprofiel en kies Rapporten/Aanmeldingsformulier elektronisch berichtenverkeer.
 3. Controleer de ondertekeningsmethode van het certificaat en kies Volgende.
 4. Selecteer Bestaande klant en Jamaar ik wil een wijziging doorgeven. Controleer of Nieuwe postbus aanvragen en Nieuwe Proces-ID aanvragen beide niet zijn gemarkeerd en kies Volgende.
 5. Kies Afdrukken en controleer of het formulier correct en volledig is ingevuld.
 6. Onderteken het aanmeldingsformulier en stuur dit per post naar de Belastingdienst. Het postadres vindt u op het formulier.

bron: AccountView