Nieuwe certificaten Belastingdienst installeren

02/12/2011 Door Sander Kreuze

Met ingang van vrijdag 2 december 2011 zijn er nieuwe Belastingdienst-certificaten beschikbaar voor de elektronische BTW- en ICP-aangifte. De oude Belastingdienst-certificaten zullen op 5 december 2011 verlopen. Het is daarom van belang om de procedure uit deze supportnote uit te voeren voordat u vanuit AccountView elektronische aangiften gaat verzenden. Dat geldt zowel bij ondertekening met PIN als bij ondertekening met een eigen certificaat.

Deze supportnote beschrijft hoe u de nieuwe Belastingdienst-certificaten in AccountView kunt installeren. Met de nieuwe Belastingdienst-certificaten kan vanaf 2-12-2011 een elektronische aangifte worden verstuurd.

Tot 2-12-2011 verzendt en ontvangt u met het oude Belastingdienst-certificaat, na 2-12-2011 verzendt en ontvangt u met het nieuwe Belastingdienst-certificaat.

Let op: U kunt geen retourberichten verwerken na 2-12-2011 van aangifteberichten die u verzond voor 2-12-2011! Zorg dat voor 2-12-2011 alle retourberichten zijn ontvangen die zijn ondertekend met het oude certificaat:

 1. Kies Document/Stamgegevens Systeem.
 2. Selecteer Aangifteberichten en kies OK.
 3. Kies Document/Retourberichten ontvangen.

Certificaten installeren

U kunt vanaf 2-12-2011 direct vanuit AccountView de nieuwe certificaten van de Belastingdienst downloaden van de LDAP-server van DigiNotar met de volgende stappen:

 1. Kies Document/Stamgegevens Systeem.
 2. Selecteer Certificaten en kies OK.
 3. Verwijder de 3 aanwezige “Belastingdienst”-certificaten.
 4. Kies Document/Certificaten Belastingdienst installeren.
 5. Kies Volgende.
 6. Kies Uitvoeren, want u hoeft hier geen wijzigingen aan te brengen.
 7. De nieuwe certificaten van de Belastingdienst worden van de LDAP-server van DigiNotar gedownload.
 8. Kies Voltooien.

Er zijn nu 3 nieuwe “Belastingdienst”-certificaten toegevoegd. Met de nieuwe certificaten kan per direct een elektronische aangifte worden verstuurd.

Wanneer het downloaden van de certificaten niet succesvol is, raadpleeg dan de supportnote De verbinding met de Belastingdienst of DigiNotar testen.

bron: AccountView