Gelikt presenteren met je iPad

26/06/2012 Door Sander Kreuze

Goed, je hebt dus een iPad aangeschaft, maar doe je er ook wat mee? Vooral voor presentaties in kleine groepen (salesgesprekken, vergaderingen) kun je hem inzetten. 4 tips.

Valt het je ook op dat de iPad/tablet steeds vaker op tafel wordt gelegd tijdens zakelijke gesprekken? Het komt namelijk gelikt over om met je tablet een presentatie te houden of opeens tijdens je gesprek je klant te verbazen met een coole graphic. Wat misschien wel het fijne eraan is, is dat je er juist heel veel niet mee kan. Het dwingt je daarmee om de dingen eenvoudig te houden. 4 tips voor als je aan een iPad-presentatie waagt.

1. Formuleer je boodschap compact

Het scherm van de iPad heeft een doorsnede van iets meer dan 17 centimeter. Ben je een ondernemer die bij zijn gemiddelde presentatie meer dan 20 slides nodig heeft en ze ook nog eens helemaal volschrijft met tekst? Zet je dan schrap. Wie op een tablet effectief wil presenteren moet het echt heel bonding houden. Hoe compacter hoe groter je het letterype of de afbeelding kunt maken. Waar je op een labtop nog een hele zin gebruikt, zul je jezelf moeten dwingen je boodschap samen te vatten in steekwoorden. Als je dan toch een grafiek of illustratie wilt gebruiken die wat gedetailleerder is, dan kun je de iPad even rond laten gaan. Dat werkt natuurlijk mooi als onderbreking.

2. Gebruik een projector

Je kunt de iPad prima gebruiken voor als je met een kleine groep aan een tafel zit of als je in een een-op-eengesprek met je klant zit. Als je voor een grote groep gaat staan, zul je hem moeten aansluiten op een projector. Daarvoor heb je een Apple VGA-adapter nodig. Geen projector? Als je een televisie hebt met VGA-aansluiting dan kun je de VGA-adapter ook gebruiken. Als je een HDTV hebt kun je een presentatie ook direct streamen vanaf je iPad naar de tv. Je moeten hiervoor wel Apple TV nodig: een ‘streamingdoosje’ dat je iPad/computer verbindt met je tv. Om je iPad te laten schakelen met Apple TV heb je weer Airplay nodig, die app kun je gewoon downloaden in de Appstore.


3. Gebruik een afstandsbediening

Iedere keer met je vette vingers over het scherm heen om naar de volgende slide te gaan, dat kan echt anders. Als je Keynote op de iPad gebruikt (Powerpoint van Apple), dan kun je een Keynote Remote op je iPhone dowloaden als app. Die app maakt weer gebruik van bluetooth/of wifi om met je de Keynote-app op je iPad te schakelen. Je kunt op die manier een presentatie laten afspelen en met je iPhone naar de volgende slides gaan.

Als je een stap verder wilt gaan, kun je bijvoorbeeld 2Screens als app op de iPad downloaden. Deze app stelt je instaat om je iPad als een whiteboard te gebruiken en visueel aantrekkelijke slideshows te maken. Als je dan de iPad als het presentatiescherm gebruikt, dan kun je de iPhone (2 screens remote app) als controller gebruiken. Deze video van 2screens laat mooi zien hoe je de verschillende apparaten kunt combineren.

4. Kies je presentatietool nauwkeurig

Je kunt natuurlijk van de bij punt 3 genoemde apps gebruik maken. Er zijn echter nog een aantal webgebaseerde presentatietools beschikbaar die in opmars zijn en een mooi alternatief kunnen vormen. Prezi is een van die tools, waarmee je op heel intu├»tieve manier een boodschap kunt overbrengen (weinig woorden, veel visuals). Ook is Sliderocket een alternatief, een tool die erg goed in video’s afspelen. Je maakt je presentatie dus ‘online’. Via de Prezi-viewer of Sliderocket-viewer, te downloaden in Appstore, kun je de presentatie op je iPad afspelen.

De Sliderockter-app stelt je eveneens instaat om Powerpoint-presentaties af te spelen. Als je op je kantoor werkt met Microsoft Office-software en je dus ook andere soorten Office-bestanden wilt laten zien op je iPad dan kun je ook de Quick Office Pro-HD gebruiken. Je kunt zo daarmee zowel Powerpoint-presentaties afspelen als je klant even een Excel-sheet laten zien op je iPad.

In deze video kun je zien hoe je de verschillende apparaten op elkaar aansluit, als je van Keynote gebruik maakt:

Auteur: Eric van den Outenaar

bron: Sprout