Autocodering: verbeter de herkenning van de ingelezen bankmutaties

18/02/2013 Door Sander Kreuze

Wanneer u voor uw cliënt bankafschriften inleest, komen er ongecodeerde (facturen die niet in het in- of verkoopboek staan) afschriftregels binnen waarvoor u moet nagaan welke boeking gemaakt moet worden. Boekingen die maandelijks of zelfs wekelijks terugkomen, kunt u op basis van de afschriftdetails snel laten herkennen. U maakt hiervoor in de administratie een autocode, zodat AccountView onthoudt welke grootboekrekening er voortaan moet worden ingevoerd.

Tijdens het invoeren van een bankafschrift beschikt u over de sneltoets Ctrl+M (Document/Autocode aanmaken). Daarmee maakt u direct een nieuwe autocode aan op basis van de afschriftinformatie. De details die u vastlegt in het veld Autocode, worden vervolgens gebruikt voor het matchen van ingelezen afschriften (Autoherkenning). Maak daarom deze autocode zo specifiek mogelijk.

Administraties zonder debiteuren en crediteuren

In administraties zonder debiteuren en crediteuren mist u de normale herkenning, waarbij op basis van het bankrekeningnummer van de tegenpartij een match met de openstaande-postenlijst wordt gemaakt. Door op de tab Bankafschriften van het venster Stamgegevens autocode het rekeningnummer in te vullen, kunt u incasso’s en betalingen van terugkerende relaties direct op de resultatenrekening laten boeken. U markeert hiervoor de optie Herkenning op bankrekeningnummer.